2012. szeptember 18., kedd

A terület másik oldala

Ma reggel alhattunk sokáig hál' Istennek, bár ez sokat nem lendített az alvással töltött órák átlagos értékén. 10-kor átmentünk a farmra az újdonsült barátnőnkkel, megmutattuk neki, merre nem fog tudni bebiciklizni Totnesbe. :-) Fekete kátránypapírszerű valamiket terveztünk méretre vágni hüllőfelméréshez, de csak felpakolhattuk és elvihettük "majd a háznál felvágjátok" utasítással (persze nem magyarul mondta Jack). :-) Ezt követően emlékezetből próbáltunk megtalálni azt a Mike által egy sematikus térképen megmutatott területrészt, ahol az egy évvel ezelőtt kihelyezett hasonló valamiket kellett volna összegyűjtenünk. Mondjuk a "volna" azért kicsit erős kifejezés, mert kettőt azért megtaláltunk. A gáz csak az, hogy harminc lett kihelyezve. Szóval nem volt túl eredményes délelőtt. Mondjuk esélyünk sem volt már ránézésre sem. Derékig érő fű/gaz/csalán volt az egész területen. Ha ráléptünk épp a keresett tárgyra, akkor megtaláltuk. Kettőre ráléptünk...

Ebéd után Mike újabb gyorstalpalót tartott, most épp arról, hogy építkezés előtt mi mindenre kell felkészülnie egy angol beruházónak a természetvédelmi előírásokat tekintve. Minimális beavatkozás a természeti környezetbe, x távolság a sövényektől, állatokat nem bántjuk, még ha nem is védettek, úgyhogy fel kell mérni az állat- és növényfajokat a környéken. Na itt csatlakozik a délelőtti munka a délutánihoz, mivel egy, az alapítvány által tervezett építési helyszínre vittük a fekete valamiket hüllőfelméréshez. A kihelyezést követően felmértük, akarom mondani Mike, Lilla és Dávid felmérte a sövények egyedszámát és fajgazdagságát. Ehhez sok közöm nem volt, bár egy-két fajnak már tudom az angol nevét. Heh, magyarul fogalmam sincs mik azok! :-)

Találtunk egy borzüregnek kinéző lyukat, amire Mike nagyon csillogós-szeműre változott. Nagy szám náluk ez a jószág! Kicsit elszontyolodott, mikor megállapította, hogy valószínű egy használaton kívüli üregről van szó, de addig is érdekes volt, ahogy félig bemászva az üregbe szedte ki az aljáról a földet, hogy találjunk szőrszálakat bizonyítékul. Találtunk. Aztán a sövény másik oldalán már frissebb nyomokkal találkoztunk. Tettünk a bejáratokhoz mindenhova kis botocskákat, hogy később megállapíthassuk, valóban használják-e. 

Körbejártuk az egész területet a sövény mentén, a másik oldalon is voltak borz-ösvények, ami jó jel. Végül a legforgalmasabb helyen találtunk egy hatalmas borzvárat. Csillogós-szemű Mike újra köztünk volt. :-) Élete (vagy inkább a nemesebbik fele) kockáztatásával átmászott még a szögesdróton is, hogy körbejárja az egészet. Mondjuk itt nem kaparászott bele az üregbe szőrgyűjtés címén. Nemértemmiért. :-)

Fényképet csináltam ezret, dokumentáltam Mike-nak. Persze pár szemrevételezésre szánt is, ha már a terület másik részén jártunk...

Tehenek mindenhol vannak. Bár asszem ezek inkább csak bocik voltak.

 Ez a birtok bejárata. 

Ezen az oldalon már az intenzív mezőgazdaság is jelen van a legeltetés mellett.
  

Dél felé még a tenger is látható a dombtetőről (közben kiderült, hogy ez az Angol-csatorna egyébként).

 Ezek a csöpp virágok pedig a majdani építkezés területén jelenleg működő komposztáló telepen nyílnak, egyemaszivüket. Éljen a hatékony hulladékfeldolgozás. Bár ez legyen/lenne a legnagyobb gond!


A nap mondása Mike-tól a természetvédelem jegyében:

Ignorance is not a defense.

Nah, pont 5 perccel többet gondolkodtam azon, hogyan fordítsam szépen és frappánsan magyarra, mint szerettem volna, de a kettő együtt nem megy. :-p Az ignorálás nem védelem lenne szó szerint, már amennyire az ignorálást magyar szónak lehet tekinteni. Nagyjából annyit tesz, hogy ha homokba dugod a fejed, akkor nem tettél semmit. Ebben a formában az élet sok területére rá lehet húzni asszem. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése